Pacea de la Blue Sun in razboiul sardine vs ton

Restaurantul Blue Sun, de la parterul hotelului Galaţi Centrum îşi îmbie oaspeţii cu specialităţi internaţionale ce gravitează în zona bazinului mediteranean.

Un exemplu este filetto a la Niçoise. Pentru cei mai mulţi dintre amatorii de specialităţi culinare, prezenţa numelui Niçoise în denumirea preparatului presupune, în mod obligatoriu, existenţa fileurilor de anşoa. Din punct de vedere istoric, lucrurile nu stau chiar aşa. În urmă cu ceva ani s-a iscat un adevărat război franco-italian în privinţa modului de prepare a salatei Niçoise, nume  derivat de la oraşul Nisa. Motivul? Ingredientele: sardine sau ton? Polemica a început încă de la 1860, când comuna italiană Nisa a intrat sub dominaţie franceză. În opinia francezilor, lista cu ingredientele de bază ar trebui să conţină: roşii decojite, ouă fierte, o conservă cu sardine, ulei, măsline negre, salată verde şi piper roşu. Într-o carte de bucate editată în 1972, primarul de atunci al oraşului Nisa, Jacques Médecin (un militant consecvent anti-ton), a denumit iniţial salata zonei drept „salada Nissarda”, denumire care se apropie, spun criticii pro-insulari, de originea latină a numelui acestui oraş, Nizza.

Revenind pe malul stâng al Dunării, vă recomand să mergeţi la Restaurantul Blue Sun pentru a afla cum se poate rezolva pe cale paşnică acest război culinar.

Filetto a la Niçoise are în compoziţie muşchi de porc, ceapă, ardei gras, măsline, roşii, ardei gras şi…anşoa. Pentru a-i mulţumi şi pe italieni s-a adăugat o porţie zdravănă de orez cu şofran. Rezultatul negocierilor de pace este o delicioasă specialitate mediteraneană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top